Laarbeek is flink aan de slag met de woningbouwplannen. Waar er enkele jaren terug vooral veel plannen waren, krijgen die plannen nu ook daadwerkelijk een uitvoering in het verschiet. De reguliere woningbouw in de wijken zoals Beekse Akkers in Beek en Donk en de Hooge Suute in Mariahout vorderen gestaag en kennen flinke getallen woningen. Kleinere projecten, vooral op inbreidingslocaties binnen de kernen, zijn er behoorlijk veel in ontwikkeling. Het gaat hier dan om locaties waar bestaande bebouwing wordt gesloopt of getransformeerd naar woningen. Op een enkele locatie verloopt dit vlot, zoals recent het Michaelplein en het Leonardusplein, en op andere locaties verloopt dit bijzonder moeizaam door botsende belangen van omwonenden en noodzakelijke regels zoals parkeren en waterberging.
Ondanks die tegenslagen komt de woningbouwproductie goed op gang en worden steeds meer plannen gerealiseerd, ook in het betaalbare woningsegment en sociale huurwoningen. Een bemoedigende stand.
In de woningbouwproductie in cijfers steekt Beek en Donk er met kop en schouder bovenuit, waarbij ook de meeste plannen kansrijk zijn voor realisatie op de korte termijn. Ook Mariahout kent naar verhouding veel woningproductie met projecten als de Hooge Suute, de voormalige wok en de Pelgrim voor bouw op de korte termijn. Als doorzicht is voor Mariahout ook een grootschalige uitbreidingslocatie in beeld voor de langere termijn.
In Lieshout en Aarle-Rixtel is de situatie minder rooskleurig. Aarle-Rixtel heeft grootschalige woningbouwprojecten zoals Strijp al een tijdje achter zich en het project de Klokkengieterij kent een lange aanloop. In Lieshout zijn de nieuwbouwwijken afgebouwd en verlopen inbreidingsprojecten zoals de Baverdestraat en de Heuvel niet in het tempo wat we graag zouden zien. Vooral jongeren die in hun eigen kern willen blijven wonen hebben het hierdoor lastig. De kernen kennen relatief veel dure huizen waardoor, bij doorstroming van ouderen naar seniorenwoningen, de vrijkomende huizen niet altijd financieel bereikbaar zijn voor onze eigen woningzoekenden.
Als ABL vinden wij daarom dat er nieuwe uitbreidingsplannen moeten komen. Het bouwen voor behoud van onze eigen jongeren en ouderen in de afzonderlijke kernen is daarbij een belangrijke factor. Het versterkt immers het verenigingsleven en de sociale cohesie. En het biedt ook kansen voor de eigen commerciële voorzieningen in de kernen, die ook gebaat zijn bij voldoende vraag. Dat onze inwoners dit belangrijk vinden bleek maar weer eens uit het onlangs gepresenteerde inwonersonderzoek in het kader van de omgevingsvisie kernen.
Er zijn dus meer woningen nodig en deze moeten ook nog eens betaalbaar zijn. Willen we betaalbare woningen realiseren dan is uitbreiding aan de kernranden het meest financieel haalbaar. Het slopen van bestaande panden en herbouw naar woningen levert geen betaalbare woningen op zonder een financiële bijdrage van de gemeente. Dat is voor een gemeente op lange termijn financieel niet houdbaar.
Het is daarom niet vreemd dat ABL al langere tijd pleit voor uitbreidingslocaties voor de kernen Aarle-Rixtel en Lieshout. In de raadsvergadering van 7 november hebben we hier, samen met de Werkgroep, met een motie opnieuw een oproep voor gedaan, om in de eerste helft van 2025 met concrete nieuwe uitbreidingslocaties te komen. We moeten nu plannen maken en perspectief kunnen geven voor deze dorpen op de langere termijn.
In de raadsvergadering heeft de wethouder aangegeven dat er al werk wordt gemaakt van uitbreidingslocaties voor deze dorpen en dat op korte termijn hierover gesproken kan worden, naar verwachting in januari 2025. Wij zijn hierover positief gestemd en zullen beoordelen of deze plannen voldoende invulling geven aan wat deze dorpen nodig hebben voor de toekomst. Wij zullen dit scherp blijven volgen en hierover berichten zodra dat kan.