Nieuws

Arbeidsmarktregio kans voor brede welvaart?

In 2012 zijn in Nederland 35 arbeidsmarktregio’s opgericht, Laarbeek valt hierbij onder de regio DePeel-Helmond. In deze regio’s werken gemeenten, sociale partners en uitvoeringsorganisaties (UWV, sociale diensten, SW-bedrijven, onderwijsinstellingen en vakbonden) samen om het arbeidsmarktbeleid vorm te geven. Met name beleid voor de ‘onderkant van de arbeidsmarkt’ komt aan bod: op welke wijze kunnen werkzoekenden die zonder (externe) steun moeilijk betaald werk vinden effectief geholpen worden?

Deze opdracht hebben wij als regio voornamelijk weggelegd bij werkbedrijf Senzer als uitvoeringsorganisatie, ofwel de voormalige sociale dienst. Het werkbedrijf Senzer heeft, na een wat turbulente start, de afgelopen jaren deze taken met verve ingevuld waardoor zelfs een tekort is ontstaan aan beschikbare medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

In onze regio hebben we de luxe dat de werkeloosheid bijzonder laag is. Dat personeelstekort is enerzijds een luxe, maar het vormt ook een risico. Grote bedrijven hebben een grote aantrekkingskracht in de brainportregio terwijl onze peelregio juist krachtig is met een sterk gehalte bedrijven in het Midden en Klein Bedrijf (MKB). Om te zorgen dat ook die personeelsvraag aan blijft sluiten bij het aanbod is aandacht benodigd. Juist die aandacht kan in onze lokale arbeidsmarktregio worden geboden.

Het blijft belangrijk om iedereen met arbeidspotentieel ook daadwerkelijk aan het werk te krijgen. Niet alleen dringt dit natuurlijk de personeelstekorten terug, maar veel belangrijk is dat werk aantoonbaar bijdraagt aan meer levensgeluk. Hierover hebben we in een eerder bericht van Senzer al bericht. In het MKB zijn er vaak ook goede mogelijkheden voor ruimte en aandacht voor extra ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Met de huidige economische groei streven we een brede welvaart na. Het hebben van werk zou hierin een heel goede motor zijn voor het gevoel onderdeel uit te maken van brede welvaart. Hier ligt een enorme potentie waarbij het mes snijdt aan 2 kanten.

Voor de komende jaren is daarom een actieplan gemaakt:

  • Ondersteuning aan het MKB voor het werven van personeel
  • Ondersteuning aan kwetsbare groepen zoals arbeidsmigranten
  • Stimuleren praktijkgericht leren zodat werkgevers en inwoners beter op elkaar aansluiten
  • Vergroten van de impact van het recent geopende “Werkcentrum Helmond-dePeel” voor alle problematieken rondom de arbeidsmarkt voor zowel inwoners als werkgevers.

In het bijzonder willen we nog de organisatie “Work in NL” eruit lichten. Dit onderdeel van de arbeidsmarktregio richt zich op arbeidsmigranten en geeft hen ondersteuning voor het werken en leven in Nederland. Naast een humane benadering biedt dit ook kansen voor maatschappelijke binding van arbeidsmigranten in onze gemeenschappen.

Meer nieuws