Traditioneel worden in december een aantal financiƫle besluiten genomen voor het aankomende jaar. De begroting voor 2025 is in november al vastgesteld. In december volgden nog de budgetoverhevelingen van 2024 naar 2025 en de gemeentelijke belastingen met de leges.
De budgetoverhevelingen zijn niet uitgevoerde werkzaamheden in 2024 waarvan het budget overgeheveld moeten worden naar 2025 om de werkzaamheden in dat jaar alsnog uit te kunnen voeren. Het streven is om budgetten zo min mogelijk over te hevelen naar het volgende jaar. Werkzaamheden die in 2024 zijn gepland wil je in principe ook in dat jaar uitgevoerd hebben. Er zijn echter redenen voor projecten waarom ze in dat jaar niet uitgevoerd zijn.
De afgelopen jaren liep het over te hevelen budget jaar na jaar op. Dit jaar is er een lichte daling te zien. Dat is positief, want dit betekent dat er een groei zit in de uitgevoerde taken. Daar komt ook nog bij dat veel van het over te hevelen budget bestaat uit projecten die lang lopend zijn. Dit heeft ertoe geleid dat het aankomend jaar een voorstel uitgewerkt wordt om langlopende projecten in een reserve budgetoverhevelingen te plaatsen. De gemeenteraad hoeft daar dan niet meer over te besluiten.
In basis vinden we dit een prima voorstel, maar willen we wel kijken naar een vorm van rapportage eind van het boekjaar. Zonder tussentijdse rapportage wordt de voortgang en besteding van die projecten namelijk pas achteraf inzichtelijk met de jaarrekening in juni van het volgende jaar. Dat is te laat om nog bij te kunnen sturen als dit nodig is.
Voor 2025 zijn ook de gemeentelijke belastingen en leges vastgesteld in de laatste raadsvergadering. De verhogingen zijn veelal beperkt tot inflatiecorrecties. In 2025 zal dieper gekeken worden om de leges beter in balans te brengen met de kosten die hiervoor worden gemaakt. Dit gaat vooral om de aanpasbare tarieven. Een aantal tarieven voor burgerzaken zoals paspoorten en dergelijke zijn vastgesteld. Leges rondom ruimtelijke zaken zoals bouwvergunningen zijn door de gemeentes zelf vast te stellen. Komende maanden wordt in detail bekeken welke kosten hiervoor worden gemaakt en wat hier aan legesopbrengsten tegenover moet staan om kostendekkend te zijn. Wij willen echter ook dat wordt gekeken naar beheersing van de kostenkant, voornamelijk bij het vergunningenproces. Het is goed dat we dit aankomend jaar tegen het licht houden en in 2025 de legestarieven beter in lijn kunnen brengen met de daadwerkelijke kosten.