Nieuws

Een goed overwogen vlaggenbeleid

Naar aanleiding van een motie van partij PvdA is afgelopen periode het vlaggenbeleid van onze gemeente ter sprake geweest. Het college heeft er enkele jaren terug voor gekozen om geen themavlaggen te hangen op speciale dagen, behalve als het zelf specifieke activiteiten hiervoor organiseert. Op het gemeentehuis wordt enkel het landelijke Rijksvlaggenprotocol gevoerd. Dat betekent dat er alleen wordt gevlagd voor het koningshuis en landelijke dagen zoals dodenherdenking en bevrijdingsdag. Als derde vlag wordt de internationale vredesvlag gehangen.

Aanleiding voor de motie betrof het ontbreken van de themavlaggen rondom inclusie zoals coming out day en de regenboogvlag. Het voorstel betrof deze vlaggen standaard te hangen op deze themadagen en ook mogelijkheid te geven om diverse andere themavlaggen te hangen op verzoek van inwoners.

Als ABL vinden wij dat iedereen erbij hoort en niemand uitgesloten mag worden. We hebben daarom de motie goed tegen het licht gehouden en uitgebreid besproken met onze achterban.

In die verdiepingsslag hebben we ingezoomd op het vlaggenprotocol en ook waarvoor themavlaggen gehesen zouden kunnen worden. Er zijn heel veel themadagen in Nederland met uiteenlopende onderwerpen en een significant deel van deze dagen kent ook een themavlag. Gezien dat iedere persoon zijn persoonlijke belangen en voorkeuren heeft kan je niet eenvoudig een lijn trekken voor welke thema’s algemeen draagvlak is, laat staan afwegen op relevantie. Daarnaast kunnen thema’s verschillen juist uitvergroten door er extra aandacht op de vestigen. Het kan ook leiden tot polarisatie, waarom wordt de ene groep wel uitgelicht en de andere niet.

Wij zijn ook verder rond gaan kijken naar omliggende gemeentes en ook de debatten hierover nagezocht. Ook hieruit blijkt binnen gemeentes dezelfde worsteling met wat dan wel en wat dan niet. En hoe breng je de boodschap over als je een vlag hijst om daar dan daadwerkelijk aandacht voor te vragen? Alleen hierover zouden we al avonden kunnen debatteren. Jeroen Dijsselbloem, burgemeester van Eindhoven, sprak in het debat over het vlaggenprotocol in Eindhoven recent de volgende woorden “We willen voorkomen dat het vlaggenbeleid leidt tot polarisatie. Niet iedereen is het zomaar eens met bepaalde vlaggen.” En ook onze burgemeester sprak 6 februari woorden van gelijke strekking.

We zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat hetgeen het college nu heeft opgenomen in het vlaggenprotocol het meest aansluit bij een neutrale houding van de gemeente. Wij zien daarom nu geen noodzaak het vlaggenprotocol te herzien.

Gelet op onze zorgvuldige afweging zoals hierboven beschreven, vonden wij het erg pijnlijk en ongepast dat de PvdA de tegenstemmers betichtte van onverschilligheid. Niets is namelijk minder waar. Van mening verschillen vinden wij niet erg, dat maakt het politieke debat alleen maar sterker en brengt betere democratische besluiten voor onze inwoners. Maar laten we respect blijven houden voor elkaars standpunt, zoals de burgemeester bij elke raadsvergadering vraagt in haar openingswoord.

Meer nieuws