Vanaf 1 januari is de omgevingswet in werking gegaan. Belangrijke wijziging is dat we geen bestemmingsplannen meer kennen, maar omgevingsplannen. In 2021 is het omgevingsplan voor het buitengebied al voorgegaan in een visie. Voor de kernen is dit proces nu gaande. In de commissievergadering van 2 juli jl. is een eerste aanzet besproken, het koersdocument.
Lees hier verder.
Omgevingsvisie kernen – ABL ~ Algemeen Belang Laarbeek (abllaarbeek.nl)
Het koersdocument bestaat uit verschillende hoofdstukken waar punten als wonen, werken, buitenruimte en monumenten aan de orde komen. In het bijzonder wordt ook ingegaan op de identiteit van de kernen. Ook klimaat en energie spelen een belangrijke rol in de omgeving.
De volgende punten uit de omgevingsvisie hebben we eruit gelicht en willen we in het vervolgproces blijven belichten.
- Het uitgangspunt dat groeien geen doel op zich is steunen wij, ondanks de vraag vanuit de regio.
- Dat groei noodzakelijk is voor de vitaliteit van onze kernen vinden we belangrijk om te onderstrepen. De jeugd in onze kernen vindt momenteel geen woonruimte, terwijl dit van wezenlijk belang is voor de leefbaarheid in de dorpen.
- Bij de integrale ouderenzorg wordt de problematiek omschreven, maar hier zou juist wel een duidelijke visie in moeten komen staan. Nu is het te open en te vrijblijvend.
- De geleidelijke ombouw van oude bedrijfsterreinen naar woningbouw vinden we goed om te benoemen. Als hier kansen liggen moeten we die pakken.
- Gesteld wordt dat er weinig ruimte is voor meer bedrijventerreinen. Met het oog op de transformatie van bedrijventerreinen naar woningbouw en de groei in de regio zal er toch weldegelijk gezocht moeten worden naar nieuwe locaties.
- Het voorstel om ongelijk te investeren in de wijken in het kader van kansenongelijkheid vinden we een interessante aanzet om verder uit te diepen. Groen en een fijne leefomgeving kunnen hierin zeker helpen. We zijn benieuwd naar voorbeelden uit de praktijk.
- In het document staat geschreven dat nieuwbouw niet naar rato van het aantal inwoners wordt verdeeld. Hoewel we dit een begrijpelijk uitgangspunt vinden, is dit geen vrijbrief om andere kernen dan maar ongemoeid te laten. Juist woningbouw kan zorgen voor een vitale wijk. Er moet serieus gekeken worden naar uitbreiding van de dorpskernen in Aarle-Rixtel en Lieshout. Tijdens de behandeling van de Kadernota hebben we dit ook al onderstreept.
In het najaar zullen we in de achterban de omgevingsvisie kernen uitgebreider behandelen zodat we input kunnen ophalen om mee te nemen in het vervolgproces. Het huidige koersdocument is daar een mooi startdocument van.