Recent werden in het Eindhovens dagblad diverse artikelen geplaatst rondom maatschappelijke dienstverlening in Laarbeek welke veel stof doen opwaaien. Uit diverse hoeken komen berichten van ontevreden inwoners die zich niet goed behandeld voelen door het sociaal team Laarbeek. Dit alles is ABL uiteraard ook niet ontgaan en dit heeft flinke aandacht.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waaronder ook bijvoorbeeld huishoudelijke hulp valt, is sinds 2015 ondergebracht binnen de gemeentes in plaats van het rijk. Onze gemeente heeft deze taken belegd in een samenwerkingsverband met de 5 peelgemeenten als uitvoerende organisatie. Iedere gemeente kent wel haar eigen sociaal team wat dicht op de inwoners staat en dient als aanspreekpunt. De sociale taken staan al jaren onder financiële druk en sinds enkele jaren is ook het personeelstekort een bijkomend probleem geworden. Door onze gemeente wordt daarom kritisch gekeken naar waar iemand hulp bij nodig heeft en wat zelf gedaan kan worden. Dat is ook nodig, anders is het systeem niet houdbaar op lange termijn. In het beleid is daarom opgenomen de zin “Zoveel als nodig, niet meer dan noodzakelijk”
Maar daar lijkt het nu wel misgegaan. De kritische houding richting het gebruik van de zorg en het voorkomen van misbruik lijkt niet in alle gevallen even doortastend te zijn aangepakt. Tenminste zo is het ervaren door enkele hulpvragers. Het gaat hier dan specifiek om de behandeling door het sociaal team Laarbeek. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het blijkt ook regelmatig dat het niet voor iedereen vooraf duidelijk was wat van de WMO verwacht mag worden.
De klachten waar in de media naar gerefereerd wordt zijn niet nieuw, het gaat hier om een periode van ruim een jaar geleden. Het college heeft hier met het ambtelijk apparaat direct actie op ondernomen toen de eerste signalen naar boven kwamen via de klachten. Zo is er extra training gegeven aan de medewerkers van het sociaal team Laarbeek en is er zelfs een medewerker niet langer werkzaam. Klachten worden serieus genomen en met betrokkenen zijn gesprekken gevoerd, ook naar tevredenheid is gebleken. ABL heeft naar aanleiding van de kwestie vragen gesteld aan het college waarvan je de beantwoording vindt onder bijgevoegde link onder aan dit artikel.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat er nog steeds regelmatig klachten ontstaan die het negatief sentiment voeden rondom WMO binnen de gemeente Laarbeek. Dit is ook niet zomaar weggenomen binnen onze samenleving. Het is belangrijk om deze signalen boven tafel te krijgen om te kijken waar het dan mis gaat en waar hulpvragers zich onjuist voelen behandeld. Het blijft dus noodzakelijk dat we hier als gemeenteraad, college en ambtelijk apparaat goed op blijven sturen. Zijn er signalen? Meld deze dan of maak gebruik van de klachtenprocedure. Op die manier kunnen we samen werken aan de verbeteringen en kan ook inzichtelijk worden gemaakt waar knelpunten of onbegrip ontstaat.
Link naar gestelde vragen van ABL en de beantwoording van het college: