In onze regio is een grote behoefte aan extra ruimte voor bedrijven. Er moet dus gezocht worden naar nieuwe uitbreidingslocaties maar ook het verbeteren van bestaande bedrijfsterreinen. Dat is recent ook zo uitgewerkt in de visie werklocaties voor de Metropoolregio. In de regio de Peel is een convenant getekend tussen de 5 peelgemeenten en Helmond om samen een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen.
Voor het bedrijventerrein is een gebied op het oog bij Helmond en Someren, bij Vaarendonk ten oosten en ten westen van de Zuid Willemsvaart. Met het convenant is afgesproken om deze mogelijkheid verder te gaan onderzoeken op haalbaarheid en uiteindelijk een grondexploitatie te starten.
Het samen ontwikkelen van een bedrijventerrein is niet nieuw. In de Kempen is het Kempisch bedrijventerrein ontwikkeld in een samenwerking van 4 aanliggende gemeenten. Dit bedrijventerrein kende een lange ontwikkelperiode vanaf 2006 en is dit jaar in 2024 formeel afgesloten en helemaal afgerond. Over de aanpak van dit bedrijvenpark in deze specifieke regio kunnen we veel leren op het gebied van ruimtelijke indeling, selecties van bedrijven en het financieringsmodel. Het Kempisch bedrijvenpark kende in het begin bijvoorbeeld een negatief financieel resultaat, maar is uiteindelijk positief afgesloten.
Het bedrijvenpark Brainport Oost kent nog verschillende uitdagingen. Zo kent de exploitatie nu nog een flink negatief resultaat van 16 miljoen euro en ook de waterberging is ruimtelijk een knelpunt. De ontwikkelingen krijgen echter wel de steun van de Provincie waardoor ook gesproken kan worden over een aantrekkelijkere vorm van financiering met lagere rente en oplossingen voor waterbergingen buiten het plangebied.
Het is belangrijk om het komend half jaar toe te werken naar een rechtsvorm voor de ruimtelijke ontwikkeling. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een BV, een NV, ontwikkelmaatschappij of een gemeenschappelijke regeling. Alle vormen hebben natuurlijk voor- en nadelen. Minder openbaar bestuurs-betrokkenheid geeft meer slagkracht, maar meer openbaar bestuurs-betrokkenheid geeft meer controle en invloed.
Hierbij moet ook worden vastgesteld welke partijen deelnemen als eigenaar. Naast de Peelgemeentes en Helmond hebben zich inmiddels meer gemeentes uit de regio gemeld om deel te nemen. De komende maanden wordt de tijd genomen om vast te stellen of het deelnemen van extra partijen wel of niet een toegevoegde waarde heeft voor het project.
Het uitgangspunt is namelijk dat lokale bedrijven zich kunnen vestigen op het bedrijventerrein. Afgesproken is 60% uit de peelgemeenten en 40% uit het Stedelijk Gebied Eindhoven (de SGE, inclusief Helmond). De peelgemeenten blijven hierin dus een belangrijke rol spelen, dat is vastgelegd, al moeten we deze rol wel blijven borgen met meer deelnemende gemeentes.
Het streven is 1 juli hier uiterlijk duidelijkheid over te hebben om definitief de organisatie te laten starten met de daadwerkelijke ontwikkeling.