Nieuws

Ontwikkelstrategie regio: Onze aandachtspunten

De aandacht voor de groei in onze regio is enorm. Er lijkt nogal wat op ons af te komen en dat wordt steeds merkbaarder. Tekorten in woningen en voorzieningen die onder druk staan zoals huisartsen en zorgverleners. Om de groei in de regio in goede banen te leiden is binnen de metropoolregio de ontwikkelstrategie uitgestippeld. Deze ontwikkelstrategie gaat in op 5 belangrijke ontwikkelaspecten zoals woningbouw, bereikbaarheid en banen. Maar er is in het bijzonder ook aandacht voor het verschil tussen de stad en het platteland.
Vanuit de oostelijke regio hebben we gezamenlijk opgetrokken om onze gezamenlijke mening over de voorgestelde ontwikkelstrategie te benoemen en op een aantal punten extra aandacht te vestigen. Samen staan we immers sterker in de regio.

Zo vragen we extra aandacht voor het aanpakken van de verkeersknelpunten. Er kan in onze kernen geen groei plaatsvinden als deze niet worden aangepakt. Maar kijk ook naar Gemert die enorm gaat groeien maar nog steeds veel hinder heeft van de Beekse Brug en de vertraging van de N279.
Voor de groei van het aantal woningen moeten we op zoek naar ruimte. Jaren werd door de Provincie gedwongen deze ruimte binnen de kern te vinden en niet uit te breiden. Dit gaat ten koste van veel groen en open ruimte in kernen. Ook is het vaak kostbaar en kennen projecten veel bezwaren van aanwonenden. We willen dus de mogelijkheid om zelf te kiezen of we kernen uitbreiden en niet gedwongen worden enkel tot inbreiden.

Op de beperkt beschikbare bedrijfsterreinen worden bedrijven met de inslag op de hightech industrie voorrang verleend. Zo wordt deze ruimte bijvoorbeeld niet gebruikt voor distributiecentra die ook elders in het land kunnen worden geplaatst. Wij willen echter dat er ook ruimte blijft voor werkgelegenheid uit andere sectoren zodat er een diversiteit blijft van bedrijven binnen onze bedrijfsterreinen.

Opnieuw wordt ook aandacht gevraagd voor een fijnmazig OV net buiten de stad. Het huidige OV is te beperkt om te dienen als aantrekkelijk alternatief. Daarbij moet ook nagedacht worden over het voor en na vervoer rondom OV knooppunten. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld bedrijfsterreinen te kunnen bereiken met het OV. Blijven investeren om voorzieningen lokaal te houden scheelt ook veel in de reisafstanden binnen onze regio. Hier wordt dus ook op ingezet.

In dit alles moet gezondheid een integrale rol spelen en in alle ontwikkelingen mee afgewogen worden.

Meer nieuws