In Laarbeek hebben we gelukkig nog steeds een eigen milieustraat aan de Stater in Lieshout. De milieustraat, al zo’n 24 jaar oud, is echter niet meer van deze tijd. Zo is de beheerdersruimte aan vervanging toe en ook de opslag van gevaarlijke stoffen moet vernieuwd worden. De vloeistofdichte vloer heeft onderhoud nodig om vloeistofdicht te blijven. Naast dit noodzakelijk onderhoud wordt de milieustraat ook niet meer als comfortabel ervaren vanwege de trappen met hoge containers. Hoog tijd dus om dit tegen het licht te houden.
Hoe deze nieuwe milieustraat eruit moet komen zien, daar doen we al een tijdje onderzoek naar, zoals we in eerdere berichten al hebben gemeld. Zo hebben we met een aantal raadsleden verschillende milieustraten bezocht. Er is ook een adviesbureau ingeschakeld om met voorstellen te komen. Dit adviesbureau heeft ons ook begeleid in de bezoeken aan de milieustraten.
Al vrij snel in het proces kwamen er varianten met een verhoogd bordes of met verdiepte bakken. Dit om het comfort van het afval werpen in de bakken te vereenvoudigen. Een hoge variant lijkt daarbij aantrekkelijker dan een verdiepte variant omdat in die variant een verdiepte bak nodig is onder het grondwaterniveau.
Als ABL vonden we de variantenstudie te beperkt. Het bureau wat het advies heeft opgesteld is vooral gespecialiseerd in dit soort constructies. Een echt alternatieve oplossing ontbrak. ABL heeft daarom verzocht om toch naar andere varianten te kijken zonder hoog-laag constructie. Als voorbeeld hiervoor heeft de milieustraat in Geldrop gediend, waar alles gelijkvloers is en gebruik wordt gemaakt van onder andere containerliften. Dit om het comfort van afval in de container werpen te verhogen.
Zwaarder afval zoals puin en hout stort je daar in lage bakken waarna het met een kraan in hoge bakken wordt gedaan en goed wordt aangedrukt. Deze gelijkvloerse variant is eenvoudig maar wel doeltreffend in het kader van comfort. Ook biedt deze gelijkvloerse variant meer manoeuvreerruimte, omdat niet iedereen met auto en aanhanger op een smal verhoogd platform staat.
De voorgestelde gelijkvloerse variant van ABL is verder beschouwd en meegewogen in de variantenstudie. Dit alternatief blijkt significant goedkoper dan de verhoogde of verdiepte variant. Dit is ook niet zo vreemd omdat de aanpassingen veel beperkter zijn. Zo kan namelijk de bestaande vloer gehandhaafd worden wat een flink kostenbesparing is.
Door het college is voorgesteld om te kiezen voor de variant met het verhoogde plateau. Bij deze variant wordt de bestaande vloer wel volledig vervangen en de milieustraat compleet opnieuw ingericht. Deze variant is echter wel aanmerkelijk duurder.
Toch is bij alle andere politieke partijen het enthousiasme over de verhoogde variant groter dan de alternatieve variant met de containerliften. Dat zit hem vooral in de beleving van een comfortabele constructie voor het storten van afval, mede ingegeven omdat deze constructie op veel andere milieustraten ook wordt toegepast. Vandaar dat in de raadsvergadering van 14 november is ingestemd met de verhoogde variant.
Hoewel de gevoelsmatige voorkeur nog steeds kan blijven bestaan vonden we het vergelijk niet objectief weergegeven. Zo werd voor de gelijkvloerse variant onterecht ook het vervangen van de vloeistofdichte vloer meegenomen in de kostenopstelling waardoor de kosten dichter bij elkaar kwamen met de verhoogde variant.
Het eerste argument is dat de vloer op leeftijd is, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat de vloer functioneel niet nog decennia mee kan. De andere gebruikte argumenten in de duurdere beheerkosten zijn de inzet van een hulpkraan en onderhoud en storingen van de containerliften. Dit waren in onze ogen argumenten die prima zijn te weerleggen. Zo wordt in Geldrop inderdaad de hele dag een hulpkraan ingezet, maar daar is het aantal inwoners die de milieustraat bedient ook 3 maal zo groot. Voor onze milieustraat zou de inzet van een kraan vergelijkbaar zijn met alle voorgestelde varianten en dus niet kostenverhogend.
Met de bouw van de nieuwe milieustraat is een verhoging van het vastrecht voor afval van ruim €7 per jaar per huishouden noodzakelijk. Met alle stijgingen van kosten voor huishoudens was dit voor ons reden genoeg om toch serieus te wegen of dit extra comfortgevoel dat waard is. Hiervoor was echter geen steun van de andere fracties in de gemeenteraad. Wij hebben daarop de wethouder nog wel enkele tips meegegeven om tot kostenbesparingen te komen om de verhoging van het vastrecht alsnog te drukken.