Nieuws

Hoe kunnen we woningbouw en verduurzamingbeter ondersteunen?

Hoe kunnen we onze inwoners met een eigen huis met een duurzaamheidswens of die op zoek zijn naar een koopwoning, actief ondersteunen als een gemeente? Dat is een onderwerp waarvan de gemeenteraad in Laarbeek de mogelijkheden opnieuw bekijkt.

Zo heeft adviesbureau STEC gekeken naar wat een vereveningsfonds voor Laarbeek kan betekenen en heeft het SVN, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, gekeken naar andere stimuleringsregelingen waaronder de starterslening.

Het onderzoeken van een vereveningsfonds kwam  voort uit een motie waarvan ABL ook medeondertekenaar was. Met een vereveningsfonds kun je  bijvoorbeeld bij een winstgevende bouw van dure woningen, geld overhouden wat je later weer gebruikt om op een andere locatie goedkope woningen financieel beter haalbaar te maken.

Bij het beoordelen van de huidige harde en zachte plannen van de woningbouw, is gebleken  dat met de huidige plannen de doelen voor meer dan 60% betaalbare woningen behaald kunnen worden. Het is daarom niet nodig  om nu een vereveningsfonds op te zetten,  wat ook weer ambtelijke capaciteit vraagt, die wel liever voor andere zaken inzetten.

Het advies is om niet meer te gaan tornen aan de huidige harde plannen, waar ook al afspraken over zijn gemaakt, maar de focus te leggen op de zachte plannen met de betaalbare woningbouw.

Hiernaast heeft het SVN gekeken naar de mogelijkheden voor ondersteuning van inwoners voor het kopen of verduurzamen van een woning. Er is al een tijdje een starterslening. Een starterlening kan gebruikt worden voor 20% van de woningwaarde en kent de eerste 3 jaar geen aflossing. De gedachte hierachter is dat bij de koper na 3 jaar meer inkomen beschikbaar is voor aflossing. De starterslening kent een maximum bedrag van de woningwaarde. Die is voor Laarbeek echter te laag. Het advies is deze mee te laten lopen met de NHG-grens, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze bedraagt voor 2024 € 435.000.

Voor de huidige duurzaamheidslening wordt voorgesteld deze om te zetten naar een stimuleringsregeling. Een stimuleringsregeling biedt meer ruimte voor maatwerk waardoor in de lening ook andere verbouwingen gefinancierd kunnen worden, die juist nodig zijn om de duurzaamheid van de woning te verhogen. Ook wordt voorgesteld deze open te stellen voor zakelijke leningen zodat ook verenigingen er gebruik van kunnen maken. Een mooi voorbeeld hiervoor is de gemeente Land van Cuijk die verschillende soorten van deze leningen kent.

Een grote kans voor Laarbeek, gezien het grote aantal senioren, is de verzilverlening. Hier kunnen ouderen hun overwaarde van het huis, die veelal fors is, inzetten om een lening te krijgen voor bijvoorbeeld verduurzaming en/of woningaanpassing. Het is voor deze groep vaak niet mogelijk om nog te lenen terwijl het vermogen vast zit in de stenen. Met de verzilverlening kan de schuld en rente worden terugbetaald uit de overwaarde van de woning die bij verkoop beschikbaar komt. Natuurlijk is het belangrijk dat inwoners goed over de mogelijkheden geïnformeerd worden, onder andere met voorbeelden.

De komende tijd zullen gemeenteraad en college gezamenlijk moeten bekijken wat voor Laarbeek wenselijk is.

Meer nieuws